(2) Lieve Sander,

Mama en ik hebben gezien waar jij een aantal maanden gaat wonen. Je komt er met vijf andere jongetjes in een huis vol speelgoed en je eigen slaapkamer. Buiten is een grote speelplaats met een trampoline. In het weekend mag je naar huis en door de week mag ik af en toe langs komen.

Ik hoop zo dat je het er naar je zin hebt. Je kunt er spelen en leren, maar vooral tot rust komen. Dat heb je zo nodig. Als je na school thuis komt, dan ben je uitgeput en overprikkeld. Bij alles wat we zeggen of doen word je boos. We halen alleen zonder ruzie de avond als we je met rust laten, niets vragen en je eten voeren. Sommige mensen kennen alleen deze kant van jou: ontvlambaar, lui, tegendraads, brutaal. Terwijl ik ook die andere kant vaak zie.

Als ik wakker word en naar beneden ga, dan heb jij jezelf al aangekleed. Je zegt netjes ‘goedemorgen, papa’, je eet zonder weerstand je boterham op en je fietst volop pratend mee naar school. Er zijn ook mensen die alleen deze kant van je kennen: hulpvaardig, open, nieuwsgierig, lief. De mensen waar je straks gaat wonen zien allebei jouw kanten en gaan je helpen om vooral je nieuwsgierige, hulpvaardige kant te ontwikkelen. Dat kunnen papa en mama niet alleen, want meestal ben je te moe als je thuis komt. Zelfs op zaterdag moet je vaak nog de hele dag uitrusten van een week naar school. Pas op zondag kunnen we dan leuke dingen doen, zoals ergens naar toe of galgje spelen met je zus. Je geniet daar zo van.

Daarom gaan we een nieuwe school voor je zoeken, Sander. Dan kom je met minder kinderen in de klas. We hebben met zwemles al gezien dat het veel beter voor je is als er minder kinderen zijn. Weet je nog dat je toen wel je zwemdiploma kon halen? Het wordt een grote verandering voor je. Een andere school en een andere plek om te wonen. Ik denk dat je in het begin heel verdrietig zal zijn, maar iedereen zal je helpen om zo snel mogelijk te wennen. Want we houden van je en we hopen dat je weer snel goed in je vel komt te zitten. Dat vrolijke jochie, dat zich nergens voor hoeft te schamen. Want, lieve Sander, nu schaam je je soms. Je ziet dat je minder kan dan je vriendjes. Omdat zij zeven dagen in de week hebben om zich te ontwikkelen en jij maar een.

Lieve Sander, binnenkort is het kerstvakantie. Dan gaan we er een leuke tijd van maken. Want in de vakantie is alles anders. En daarna gaan we je voorbereiden op de grote verandering in je leven. Dan wordt alles anders en hopelijk veel beter!

Deel deze pagina