Mijn partner heeft autisme

Je houdt van je partner. Maar het ging altijd al stroef. Nou ja, in het begin ging het misschien nog wel lekker. Misschien ging de verandering geleidelijk. Misschien gebeurde er iets waardoor alles veranderde: een verhuizing, kinderen of veel stress op het werk.

Dan komt de diagnose: Autisme. In plaats van beter wordt het erger. Ik weet inmiddels dat het logisch is. Dat je eigenlijk niets anders mag verwachten. Voor je partner is het beter om zijn of haar autisme minder te verbergen. Om meer zichzelf te zijn. Zeker in de thuis situatie. Je hebt er niet om gevraagd, maar in het proces naar acceptatie speel je een belangrijke rol.

Mijn vriendin en ik praten veel. Daarvoor doen we beiden moeite. Haar woorden zijn voor mij vaak net zo onbegrijpelijk als mijn woorden voor haar. We ervaren dagelijkse gebeurtenissen op een hele andere manier. Zij maakt zich druk over, voor mij, onbeduidende zaken en kan daarop heel emotioneel reageren. Daarentegen kosten handelingen die voor haar zo normaal zijn als ademhalen, mij veel energie.

Het is niet gemakkelijk om begrip te hebben voor elkaars manier van ervaren en al helemaal niet om begrip te hebben dat het moeilijk is om elkaar te begrijpen. Mijn vriendin is belangrijk voor mij. Ik heb er alles voor over dat zij blij en gelukkig is. Tegelijk heeft zij veel invloed op mijn overprikkeling. Of ze dat wil of niet, zij draait aan die knop. Vaak is ze zich daar niet van bewust.

Als je op het internet gaat zoeken, dan vind je veel informatie over autisme. Het meeste is geschreven door niet-autisten en gebaseerd op onderzoek van lang geleden, toen er nog over autisten werd gespeculeerd in plaats van met ze gesproken. Het zet je gemakkelijk op de verkeerde been. Je kunt steun vinden in verschillende partner groepen, maar ook daar is het risico dat er veel over autisten wordt gesproken in plaats van met. Het is een goede zaak als ‘partners van’ informatie en tips delen om hun relatie te verbeteren, maar dat heeft alleen zin als de informatie helpend is en de sfeer constructief.

Sinds de start van mijn blog krijg ik veel positieve reacties. Het is voor veel autisten moeilijk om hun beleving en hun gevoelens onder woorden te brengen. Dan is het fijn om van hun partners, hun ouders, hun coaches en henzelf de bevestiging te krijgen dat mijn blogs inzicht geven. Het zijn echter wel mijn ervaringen en mijn woorden. Net als ieder mens is iedere autist anders. Niet alles zal dus precies passen, maar door er met elkaar over te praten kom je steeds een stukje dichter tot elkaar.

Net als ieder mens heeft ook iedere autist een eigen karakter. Ik ga uit van het goede in mensen, maar er zijn natuurlijk ook autisten met een slecht karakter. Die liegen, manipuleren, vreemdgaan, egoïstisch zijn of geweld gebruiken. Dat hoort niet bij de criteria voor autisme. Integendeel. Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat autisten vaker slachtoffer zijn van dit soort gedrag dan dader.

Er zijn veel misverstanden en vooroordelen over autisme. Daarom heb ik een pagina gemaakt met links naar actueel betrouwbaar onderzoek en autistische bronnen die de moeite waard zijn. Ook heb ik een pagina met gedichten over autisme en heb ik over veel onderwerpen blogs geschreven. Ik hoop dat mijn inzichten en ervaringen je helpen om een betere verbinding met je geliefde te krijgen. Iedere relatie heeft onderhoud nodig en een relatie tussen iemand met en iemand zonder autisme nog meer.


Meer lezen over autisme?

Deel deze pagina