Wat merk je van autisme?

Een interessante vraag. In eerste instantie niets.

Pas als ik tussen de mensen ben of als ik me met andere mensen vergelijk, dan merk ik veel van mijn autisme. Omdat ik hou van heerlijk overzichtelijke opsommingen zet ik hier een aantal punten onder elkaar.

 • Alle mensen lijken telepatisch, behalve ik.
 • Iedereen lijkt 3 keer zoveel tijd te hebben als ik.
 • Instructievideo’s en handleidingen missen altijd vitale informatie.
 • Ik word heel erg snel moe van sociale interacties.
 • Goedbedoelde positieve opmerkingen van mij worden regelmatig heel negatief uitgelegd door anderen.
 • Mensen hebben de neiging om mij buiten te sluiten of negatief richting mij te oordelen, zonder dat ik het merk of de oorzaak ken.
 • Het lijkt alsof er een handboek ‘zo moet je leven’ is en ik ben de enige die deze niet heeft gelezen.
 • Ik heb doorlopend het gevoel me te moeten verantwoorden voor de normaalste dingen.

Nu ik begeleiding krijg, leer ik dat er meer aan de hand is dan ik oorspronkelijk dacht. Er zijn dingen die met mijn autisme te maken hebben, die ik nog nooit had gemerkt. Weer een opsomming:

 • Ik zie regelmatig dingen niet die pal voor mijn neus liggen.
 • Ik voel regelmatig dingen niet die voor anderen vanzelfsprekend zijn, zoals warmte, kou en pijn.
 • Ik doe dingen niet die voor de meeste anderen tot de dagelijkse routine horen.
 • Het duurt veel langer voor mij om informatie tot mij te nemen, dan bij andere mensen.
 • Ik ervaar situaties en gesprekken heel anders dan anderen.
 • Er is een groot onderscheid tussen Michel op het werk en Michel thuis.
 • Mijn gewoonten en automatismen sluiten niet aan bij die van de rest van de wereld.

Langzaam heb ik ontdekt dat mijn automatismen vooral zijn gericht op het efficiënt omgaan met energie. Ik heb mijn energie namelijk hard nodig om prikkels te filteren, de wereld te begrijpen en mijzelf begrijpelijk te maken voor de rest van de wereld.

Zolang me dit lukt is autisme voor mij helemaal geen probleem. Bij veranderingen en onduidelijkheden loop ik echter vast. Ook kan ik bij een teveel aan prikkels overprikkeld raken. Dan kan ik niets meer. Ook niet nadenken. Meer daarover kun je lezen in mijn blogs.


Meer over mijn autisme:

Deel deze pagina