Wat merk je van autisme?

Een interessante vraag. In eerste instantie niets.

Pas als ik tussen de mensen ben of als ik me met andere mensen vergelijk, dan merk ik veel van mijn autisme. Omdat ik hou van heerlijk overzichtelijke opsommingen zet ik hier een aantal punten onder elkaar.

 • Alle mensen lijken telepatisch, behalve ik.
 • Iedereen lijkt 3 keer zoveel tijd te hebben als ik.
 • Instructievideo’s en handleidingen missen altijd vitale informatie.
 • Ik word heel erg snel moe van sociale interacties.
 • Goedbedoelde positieve opmerkingen van mij worden regelmatig heel negatief uitgelegd door anderen.
 • Mensen hebben de neiging om mij buiten te sluiten of negatief richting mij te oordelen, zonder dat ik het merk of de oorzaak ken.
 • Het lijkt alsof er een handboek ‘zo moet je leven’ is en ik ben de enige die deze niet heeft gelezen.
 • Ik heb doorlopend het gevoel me te moeten verantwoorden voor de normaalste dingen.

Nu ik begeleiding krijg, leer ik dat er meer aan de hand is dan ik oorspronkelijk dacht. Er zijn dingen die met mijn autisme te maken hebben, die ik nog nooit had gemerkt. Weer een opsomming:

 • Ik zie regelmatig dingen niet die pal voor mijn neus liggen.
 • Ik voel regelmatig dingen niet die voor anderen vanzelfsprekend zijn, zoals warmte, kou en pijn.
 • Ik doe dingen niet die voor de meeste anderen tot de dagelijkse routine horen.
 • Het duurt veel langer voor mij om informatie tot mij te nemen, dan bij andere mensen.
 • Ik ervaar situaties en gesprekken heel anders dan anderen.
 • Er is een groot onderscheid tussen Michel op het werk en Michel thuis.
 • Mijn gewoonten en automatismen sluiten niet aan bij die van de rest van de wereld.

Langzaam heb ik ontdekt dat mijn automatismen vooral zijn gericht op het efficiënt omgaan met energie. Ik heb mijn energie namelijk hard nodig om prikkels te filteren, de wereld te begrijpen en mijzelf begrijpelijk te maken voor de rest van de wereld.

Als ik samenvat wat autisme voor bij betekent, dan gaat het om de volgende 3 dingen:

 1. Ik heb geen ingebouwd filter zoals andere mensen, waardoor ik op ieder willekeurig moment een wagonlading vol prikkels binnen krijg.
 2. Er is voor mij een duidelijk onderscheid tussen alle vormen van prikkels. Beelden, woorden, geuren, emoties, temperatuur, fysieke pijn, geluiden, kleuren en gedachtes. Het zit allemaal door elkaar in mijn hoofd totdat ik het met elkaar combineer en van betekenis voorzie.
 3. Ik moet vanuit de details het complete beeld samenstellen, daar waar andere mensen direct het complete beeld zien en daarna pas inzoomen op de details.

Dit klinkt allemaal niet ernstig. Dat is het ook niet. Wat ik er van merk is dat ik anders ben. Dat wat voor mij normaal is, door anderen vreemd wordt gevonden. Dat ik goed voor mezelf moet zorgen en veel moet uitleggen om begrip te krijgen. Want mensen vinden het niet erg als je anders bent, maar ze hebben wel moeite te accepteren dat je anders doet.

Deel deze pagina